2009-10-26 10:36:23• hírek • Szatmár.ro

Sznúker-viadalt rendeztek

A Class Salon adott helyet Szatmárnémeti első sznúker-versenyének, ahogy az országos szövetség profijai helyi műkedvelő játékosokkal mérték össze tudásukat.

A meccseket megelőzően a Steak House étteremben került sor a sorsolásra, melyet követően kialakult a profi és amatőr versenyzők párosítása. Az esemény szerevezője Éles Péter, a VSK női kosárlabdacsapatának menedszere és a sznúker nagy kedvelője volt, akinek meghívására ez alkalomból a megyeszékhelyre látogatott a román szakszövetség részéről Dragoş Cosmaciuc technikai igazgató és szövetségi edző, Alexandra Brăicolescu bíró is, de itt voltak a szövetség legjobb játékosai, Babken Melkonyan és Vlad Ionaşcu is.

A vendégek abbáli reményüket fejezték ki, hogy a bemutató mérkőzések kedvet hoznak majd ahhoz, hogy az amatőrök egyre komolyabban gyakorolják a sportot. Az országos szövetségnek jelenleg 12 klubja és 200 igazolt versenyzője van.

A két éve alakult Román Sznúkerszövetség vezetősége 2010-ban arra készül, hogy tíz fordulós bajnokságt szervezzen az ország 16 legjobb játékosának a közreműködésével. Eddig úgy tűnik, hogy Erdélyben Kolozsváron és Nagybányán lesz forduló, de a szervezők szerint jó lenne, ha Nagyvárad és Szatmár is csatlakozna.

A szatmári tornán egyébként a következő párosításban játszottak: Babken Melkonyan-Daniel Micu, Redák Iván-Cosmin Robaş, Vlad Ionaşcu-Dan Palcău, Cristian Roman-Éles Péter. A 1100 lej összdíjazású versenyen végül a papírforma érvényesült, a tornát Babken Melkonyan nyerte meg.

A sznúker (vagy eredeti alakjában snooker) a biliárd játék egyik fajtája.A játékot olyan különösen nagy, téglalap alakú asztalon játsszák, aminek sarkaiban és a két hosszú oldal közepén egy-egy lyuk van. A huszonkét golyó közül mindig a fehéret kell lökni (és ez az egyetlen olyan, amely soha nem eshet le). A 15 piros golyó egy-egy pontot ér, a hat „színes” pedig kettőtől hétig: sárga (2 pont), zöld (3 pont), barna (4 pont), kék (5 pont), rózsaszín (6 pont), fekete (7 pont).

A játékot „frame”-ekre játsszák, aki több pontot ér el egy frame-en belül, az nyeri a frame-et. Egy mérkőzés előre meghatározott számú frame-ből áll. (Ha valaki már több, mint a felét megnyerte,akkor a meccs is az övé,tehát ekkor az egyenes kieséses versenyeken itt abbahagyják a küzdelmet, de ritkán előfordul, hogy körmérkőzéses versenyt rendeznek, és ott a framearány is számít.)


A tv-s közvetítések hatására azért nem teljesen ismeretlen a sport Szatmárnémetiben
A tv-s közvetítések hatására azért nem teljesen ismeretlen a sport Szatmárnémetiben


A legprofibb játékos nyerte a kupát
A legprofibb játékos nyerte a kupát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: